faq

meest gestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht je een vraag hebben die er niet tussen staat, stuur mij dan gerust een bericht via het contactformulier. Dan zal ik jouw vraag binnen 24 uur beantwoorden.

algemeen

Pianospelen is een perfect samenspel van zintuigen en motoriek. Een pianist moet de juiste toetsen kunnen indrukken op de juiste plaats en ook nog eens op het juiste ogenblik. Daarnaast worden de voeten erbij betrokken voor het hanteren van de pedalen. Even belangrijk is het gebruik van de zintuigen zoals het zien, het horen en de tastzin. En dan hebben we het nog niet gehad over het lezen van de partituur. Naast het spelen is dit wellicht het moeilijkste aspect van pianospelen.

Maar pianospelen is ook ontzettend leuk en werkt ontspannend. Daarnaast zijn er wereldwijd diverse wetenschappelijke studies gepubliceerd, die aantonen dat het bespelen van een muziekinstrument een gunstig effect heeft op de microstructuur van onze hersenen. Het vermindert stress en verbetert je stemming, je coördinatie en het visueel geheugen. Het helpt je beter te leren en concentreren. Muziek heeft de kracht mensen te raken en te ontroeren. Het is de universele taal, die iedereen verstaat. In de huidige hectische tijden kunnen we een moment van ontspanning creëren door zelf prachtige muziek te spelen en hierdoor in het moment te leven. Muziek is voor iedereen en iedereen kan het leren, ongeacht de leeftijd. Kortom, geef pianospelen een plek in je leven.

Bij PlayPiano kunnen zowel beginnende leerlingen als meer gevorderde leerlingen terecht.

PlayPiano is van maandag t/m zaterdag beschikbaar voor pianolessen, met uitzondering van officiële feestdagen. Als je wekelijks pianolessen volgt, zullen deze normaliter op een vaste dag en vast tijdstip plaatsvinden. Voor incidentele lessen wordt per les een datum en tijdstip afgesproken.

PlayPiano geeft les bij mensen aan huis. Tot 40 kilometer vanaf Utrecht. Comfortabel les in je eigen huis en je bent geen tijd kwijt aan reizen. Als de afstand tot de leslocatie meer dan 10 kilometer bedraagt, zal hiervoor een onkostenvergoeding van €5,- Euro inclusief BTW per les in rekening worden gebracht. Daarnaast is het mogelijk om online lessen te volgen via de gebruikelijke social streaming diensten, zoals bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Google Meet of Skype.

Tijdens vakanties kan er op verzoek van de leerling les gegeven worden. Op officiële feestdagen wordt geen les gegeven. Het overzicht van officiële feestdagen vind je op de pagina Tarieven.

administratief

Wat  je betaalt voor pianolessen is afhankelijk van het gekozen lespakket. Er zijn diverse opties. Als je vaak les wilt, maar ook als je minder vaak of incidenteel een les wilt, het is allemaal mogelijk. PlayPiano geeft pianolessen aan volwassenen vanaf 18 jaar. Meer informatie over de tarieven van de pianolessen vind je op de pagina Tarieven.

Dit is zeker mogelijk. Ik bespreek graag de mogelijkheden met je. Stuur me gerust een bericht via het contactformulier.

Als jij je inschrijft voor pianolessen op wekelijkse of tweewekelijkse basis, dan schrijf je je in principe in voor een geheel lesseizoen van een jaar, bestaande uit 40 lesweken. Bij wekelijks les heb je dan 40 lessen per jaar en bij tweewekelijks les 20 lessen per jaar.

Tijdens het lesjaar is het mogelijk om jezelf uit te schrijven, maar geldt er een opzegtermijn van drie maanden.

Als je niet zeker weet of je direct een jaarabonnement wilt afsluiten, kun je uiteraard ook eerst een 10-strippenkaart uitproberen of een losse les nemen.

Gemiste lessen kunnen helaas niet worden ingehaald. Het is daarom belangrijk om deze op tijd af te zeggen, uiterlijk 24 uur van tevoren. Dan is er namelijk de mogelijkheid om de les te verplaatsen. Bij niet tijdig afzeggen van de les zullen de normale leskosten in rekening worden gebracht.

Het is zeker mogelijk om op incidentele basis pianolessen te nemen. PlayPiano biedt hiervoor de 10-strippenkaart aan en de losse lessen. Stuur mij een bericht via het contactformulier, dan zal ik de mogelijkheden verder toelichten en kan ik een afspraak met je maken.

PlayPiano maakt gebruik van verschillende pianomethoden, theorieboeken en diverse boeken met technische oefeningen. Er wordt per leerling gekeken welke boeken gebruikt gaan worden. Deze dienen dan door de leerling zelf te worden aangeschaft. Daarnaast kan de leerling gebruik maken van de gratis IMSLP Library, een online databank vol rechtenvrije bladmuziek.

Opzeggen kan schriftelijk, via email of telefonisch. Er geldt een opzegtermijn van 3 maanden, vanaf het moment van uitschrijving.

PlayPiano geeft op het jaarabonnement wekelijkse en tweewekelijkse pianolessen een korting van 10% als het jaarbedrag in één keer wordt voldaan bij aanvang van de eerste les

Wanneer minimaal 2 leerlingen op hetzelfde adres wonen en deze na elkaar les kunnen krijgen, geldt een korting van 10% op de lessen van de tweede leerling. Bij 3 leerlingen op hetzelfde adres geldt deze korting voor zowel de 2e als 3e leerling etc. Deze 10% korting geldt alleen bij lessen aan huis, niet bij online lessen.

PlayPiano geeft een korting van 20% als het jaarbedrag voor het DailyPiano abonnement in één keer wordt voldaan bij ingaan van het abonnement.

piano gerelateerd

Het antwoord hierop is een echte akoestische piano of vleugel. Dit hoeft geen gloednieuw exemplaar te zijn, ook tweedehands instrumenten kunnen prima zijn. Wel dient de akoestische piano goed onderhouden te worden en regelmatig te worden gestemd. Bij het pianospelen is de manier waarop de toetsen reageren op de aanslag essentieel. Bij een akoestische piano is, naast de klank, de aanslag over het algemeen veel beter dan bij digitale instrumenten. Dit komt omdat in akoestische piano’s en vleugels een echt mechaniek zit. Daardoor heb je totale controle over de klank. De mogelijkheden qua klankkleuren zijn zodoende eindeloos, al naar gelang de wijze waarop jij de toetsen aanraakt.

De Silent piano is ook een hele goede optie. Dit is een akoestische piano met als aanvulling een digitaal/sample gedeelte ingebouwd. Erg handig als je buren niet zo gecharmeerd zijn van je pianostudie. Je kunt met koptelefoon oefenen maar wel het gevoel behouden van een echte piano. Ook is het mogelijk om hem aan te sluiten op je luidsprekers en meestal is er ook MIDI aanwezig. Dit is een systeem om digitale muziekinstrumenten en apparatuur met elkaar te laten communiceren.

Andere alternatieven voor de piano zijn de Clavinova en de digitale piano. Deze zijn tevens wat vriendelijker geprijsd. Ze hebben meestal de benodigde 88 gewogen toetsen waardoor je de aanslag veel beter kunt controleren en hierdoor zijn ook de dynamische verschillen te horen. Ze beschikken over speakers. Dat moet natuurlijk ook wel, omdat ze geen klankkast (zangbodem) hebben zoals een akoestische piano of vleugel dat heeft. Wel beschikken enkele modellen over een pianomechaniek. Je kunt op de Clavinova en de digitale piano ook met koptelefoon oefenen en het volume instellen naar gewenst niveau.

Een keyboard wordt niet aangeraden. Deze heeft meestal maar 60 toetsen in plaats van de volledige 88, waar een normale piano over beschikt. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om de pianostukken in hun volledigheid te kunnen spelen. Vaak is er ook een limiet aan de hoeveelheid tonen die tegelijkertijd kunnen klinken, oftewel de polyfonie. Het gewicht van de toetsen is ook een stuk lichter omdat deze niet gewogen zijn. Soms zijn de toetsen ook smaller dan op een piano. Tot slot is de klankkleur niet te beïnvloeden, oftewel verschillen in dynamiek zijn niet te maken. Hoe hard je de toetsen ook indrukt, het volume blijft hetzelfde. Dit is nou juist niet wat je nodig hebt bij het spelen van klassieke muziek of filmmuziek. Daarom raadt PlayPiano het af om op een keyboard te oefenen.

Als je niet over een gewone piano of Silent piano kunt beschikken, is een Clavinova of digitale piano het overwegen meer dan waard. Deze hebben meestal wel 88 gewogen toetsen en hierbij zijn ook de dynamische verschillen te horen.

Maar de voorkeur van PlayPiano is toch wel de echte akoestische piano, mits deze goed wordt onderhouden en regelmatig wordt gestemd.

Als je wil starten met pianolessen, kan PlayPiano je adviseren bij de aankoop van een piano. Het is uiteraard noodzakelijk dat je thuis een instrument hebt staan waar je op kunt oefenen. Maar dat hoeft zeker niet meteen een grote en dure piano of vleugel te zijn. Ook met een klein budget is het mogelijk om bijvoorbeeld een prima tweedehands piano te kopen. Ook kun je heel goed op een Clavinova of digitale piano oefenen. Deze hebben een volume dat geregeld kan worden, luidsprekers, een hoofdtelefoon-aansluiting en soms mogelijkheden voor het maken van opnames. Digitale piano’s zijn de goedkoopste optie, de Clavinova’s zijn iets prijziger. Beiden zijn goede opties als je wat minder te besteden hebt.

Mocht overlast voor de buren aan de orde zijn en je wilt per sé op een echte akoestische piano oefenen, dan kun je ook de Silent piano overwegen. De Silent piano is een akoestische piano met als aanvulling een digitaal/sample gedeelte ingebouwd. Je kunt hierdoor met een koptelefoon oefenen maar wel het gevoel behouden van een echte piano. Ook bieden veel pianowinkels tegenwoordig de mogelijkheid tot huurkoop. Je betaalt een vast bedrag per maand en na verloop van tijd is de piano van jou. Wil je stoppen met pianospelen, dan beëindig je de huurovereenkomst en ben je niet het volledige aanschafbedrag kwijt.

Dit is vooral een kwestie van smaak. Je hebt bijvoorbeeld de ‘ouderwetse’  mechanische metronoom, die geen batterijen nodig heeft. Digitale metronooms werken op batterijen en zijn wat makkelijker in te stellen.

Maar tegenwoordig kan je ook je smartphone of tablet als metronoom gebruiken, door simpelweg een app te downloaden. Ook hebben vrijwel alle digitale piano’s of Clavinova’s tegenwoordig een metronoom ingebouwd.

les aan volwassenen

PlayPiano geeft les aan volwassen leerlingen vanaf 18 jaar. Iedereen kan zich aanmelden, ongeacht ervaring of leeftijd. Zowel beginners als gevorderde leerlingen zijn dus van harte welkom. De praktijk leert dat het voor volwassenen nooit te laat is om te beginnen met pianospelen. Volwassenen kunnen vaak sneller de concepten achter de muziek begrijpen en kunnen beter abstract denken, waardoor het leerproces eenvoudiger wordt. Je kunt zelfs op oudere leeftijd nog prima beginnen met pianospelen. Zelfs dan is het nog steeds mogelijk om een hoog niveau te bereiken. Zolang je maar regelmatig studeert, leergierig en gemotiveerd bent. Er zijn trouwens talloze studies die aantonen dat pianospelen op latere leeftijd helpt om het geheugen in vorm te houden. Maar wat vooral belangrijk is: dat je plezier hebt in muziek maken en ervan geniet. Van pianospelen heb je een leven lang plezier.

Het is in de eerste plaats van belang om effectief te leren studeren. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je rekening houden met de moeilijkheidsgraad van het pianostuk en moet je bepalen binnen welke termijn jij het pianostuk wilt kunnen spelen. PlayPiano adviseert beginnende leerlingen om minimaal vier keer per week een half uur te studeren. Als je weinig tijd hebt is het effectiever om een paar dagen kort te studeren in plaats van één dag heel lang.

PlayPiano richt zich met name op het klassieke piano repertoire en filmmuziek repertoire. Er wordt veel aandacht besteed aan de klassieke basistechniek. Als je een plek als toetsenist in een band ambieert of je wilt je verdiepen in jazz, kun je beter contact opnemen met een pianoleraar die thuis is in de lichte muziek of jazz.

pianolessen

Het is zeker mogelijk om online pianoles te krijgen. PlayPiano werkt met verschillende online streaming diensten, zoals bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Google Meet of Skype. Wil je weten hoe dit precies werkt? Stuur je vraag via het contactformulier en ik neem snel contact met je op!

PlayPiano geeft uitsluitend les bij mensen aan huis. Dit betekent dat ik jou les kan geven als je niet verder weg woont dan 40 kilometer vanaf Utrecht. Als de leslocatie meer dan 10 kilometer rijden bedraagt, zal PlayPiano hiervoor €5,- euro reiskosten per les in rekening brengen. Daarnaast is het mogelijk om online pianolessen te volgen via verschillende streaming diensten zoals bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Google Meet of Skype.

Bij PlayPiano komt muziektheorie zeker aan bod. Dit is altijd gekoppeld aan de praktijk. Als je je wilt verdiepen in muziektheorie zijn er een aantal boeken te koop die een aanbeveling verdienen. Heb je hier interesse in, stuur me dan een bericht.

Bij PlayPiano kunnen zowel beginnende leerlingen als meer gevorderde leerlingen terecht.

PlayPiano biedt enkel individuele pianolessen aan. Een les is dus voor 1 leerling tegelijkertijd. Dit komt omdat iedere les afzonderlijk wordt voorbereid en elke leerling heeft een ander tempo waarin hij/zij zich ontwikkelt.
PlayPiano biedt enkel individuele pianolessen aan. Een les wordt dus niet aan meerdere personen tegelijkertijd gegeven. Dit komt omdat iedere les afzonderlijk wordt voorbereid en elke leerling heeft een ander tempo waarin hij/zij zich ontwikkelt.

overige vragen

Dat is absoluut geen probleem! Bij PlayPiano kunnen zowel beginnende leerlingen als meer gevorderde leerlingen terecht. Natuurlijk is noten (het notenschrift) leren lezen een onderdeel van de pianolessen. Dit ga je dan ook stap voor stap leren. Het is niet moeilijk en hartstikke leuk! Laat je er in ieder geval niet door afschrikken.

PlayPiano houdt uiteraard rekening met jouw leertempo. Het is geen enkel probleem als jij niet zo snel leert. Geduld is een schone zaak, uiteindelijk bereik je het beoogde doel wel.

PlayPiano biedt verschillende lespakketten aan. Als je niet zoveel tijd hebt om te oefenen, kun je uiteraard minder lessen volgen. Bij PlayPiano leer je effectief met je tijd om te gaan en veel progressie in weinig tijd te behalen. Met gemiddeld een half uur per dag kun je al grote sprongen vooruit maken. Probeer een vast moment op de dag te plannen voor de pianostudie. Je hoeft niet uren per dag achter de piano te zitten. Natuurlijk boek je sneller progressie als je meer tijd stopt in het studeren. Maar dat is niet iedereen gegeven.

Mocht je geen tijd hebben om achter de piano te kruipen, is het trainen van je gehoor een mogelijkheid. Veel leuke oefeningen kun je bijvoorbeeld doen terwijl je in de auto of op de fiets naar muziek luistert.

Youtube of een snelle online cursus kan nuttig zijn bij het leren spelen van pianostukken. Echter word je niet gecorrigeerd als je iets verkeerd doet. Daardoor kan je dingen verkeerd aanleren. Ook mis je op deze manier de directe interactie met je pianodocent en krijg je niet meteen antwoorden op je vragen, die je wellicht op dat moment al verder zouden kunnen helpen. Daarnaast is het natuurlijk prettig om de interesse voor de piano met je pianodocent te kunnen delen. Als je serieus en goed piano wilt leren spelen, gaat dat dus helaas niet op de manier zoals dit door de vele online methodes tegenwoordig wordt voorgespiegeld. Dit lukt echter wel door privéles te nemen bij een docent in combinatie met zeer regelmatig oefenen. Het liefst dagelijks. Het gaat helaas niet vanzelf. Maar als het je dan lukt is de beloning groot!

[ playpiano ]

Pianoles voor volwassenen

Les aan huis en online

Beginner en gevorderd

Klassiek en filmmuziek

[ Informatie ]

PlayPiano is een bedrijf van

pianist en pianodocent Derrick Hemmer

Pianolessen van maandag t/m zaterdag

van 11:00 uur tot 22:00 uur

[ gegevens ]

Meld je aan vóór 1 maart 2024 en krijg een leuke korting!